Leven met (chronische ) pijn

Wanneer je voortdurend last hebt van pijn is dat erg frustrerend. Het gooit je leven en de plannen die je had voor de toekomst overhoop. Bovendien is chronische pijn een aanslag op je (zelf)vertrouwen en plezier in het leven.Gevoelens van machteloosheid, boosheid, angst of verdriet komen regelmatig voor. Misschien is daarom jouw diepste wens wel om weer zonder pijn te leven. Waarschijnlijk heb je ook al van alles gedaan om van je pijn af te komen.

Als je denkt dat dit traject een methode is om van je pijnklachten af te komen, moet ik je teleurstellen. Want, hoewel moeilijk te verkroppen, voor veel langdurige pijnklachten geldt dat er geen afdoende oplossing voor is. Je blijven verzetten helpt ook niet en werkt averechts. Wat je ook doet, de pijn komt even hard weer terug en kan op den duur zelfs erger worden. Daarbij is de kans groot dat je door je dagelijks gevecht tegen de pijn steeds minder het leven leidt dat je diep van binnen graag zou willen. Dat je steeds minder bezig bent met de dingen die voor jou echt van belang of waardevol zijn.

Hoe werkt het?

In dit traject leer je stapsgewijs hoe jij weer een waardevol en voor jou bevredigend leven kunt leiden en op een andere manier kunt omgaan met je pijnklachten. In plaats van de pijn centraal te stellen en de regie over je leven te laten voeren, leer je juist de inhoud van jouw leven weer centraal te stellen, zodat je weer het leven kunt leiden dat je graag wilt.

Oefeningen en psycho-educatie, gebaseerd op mindfulness en Acceptance en Commitment Therapie (ACT) wisselen elkaar af. Mindfulness en ACT worden in toenemende mate toegepast in de behandeling van mensen met chronische pijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat mensen hier baat bij hebben; dat het leven weer kleur en betekenis krijgt door dingen te doen die waardevol zijn. Met de pijn die er is.